DNLA Expert System: Kako je nastal in kakšne so njegove poslovne vrednosti?

Enej Klarič
Enej Klarič
DNLA Expert System
Discovering natural latent abilities

Osebni potencial vsakega zaposlenega je eno najbolj dragocenih sredstev vsake organizacije, saj ima vsak posameznik edinstvene talente in sposobnosti, ki lahko prispevajo k uspehu podjetja. Vendar pa je pogosto izziv za kadrovske strokovnjake, kako odkriti in razviti te potenciale ter jih učinkovito uporabiti v organizaciji. V ta namen se vedno več podjetij odloča za uporabo programov DNLA orodij, ki predstavljajo ekspertne sisteme za odkrivanje in razvoj potenciala zaposlenih.

Vrednost ustvarjajo ljudje - podjetja pa naj jim pri tem pomagajo!

V današnjem času je ena najpomembnejših nalog podjetij ta, da ustvarjajo vrednost za svoje stranke. Vrednost pa ni nekaj, kar se ustvari samo po sebi. Vrednost ustvarjajo ljudje, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami prispevajo k razvoju in rasti podjetja.

Pri ustvarjanju vrednosti je ključno, da se podjetja osredotočijo na potrebe in želje svojih strank. Le tako bodo lahko razvila izdelke in storitve, ki bodo zadovoljili njihove potrebe in pričakovanja. Vendar pa to ni dovolj. Pomembno je tudi, da se podjetja osredotočijo na ustvarjanje vrednosti za svoje zaposlene. Srečni, motivirani in zadovoljni zaposleni so ključ do uspeha vsakega podjetja.

Podjetja bi morala poskrbeti za dobro delovno okolje, ki bo spodbujalo sodelovanje, kreativnost in inovativnost. Pomembno je tudi, da zaposlenim omogočijo stalni razvoj, saj le tako lahko sledijo hitrim spremembam in novim tehnologijam.

Orodje DNLA je odličen način, kako lahko organizacije odkrijejo in razvijejo potencial svojih zaposlenih, saj so prav ljudje tisti, ki ustvarjajo vrednost v podjetjih. Če želi organizacija uspevati in rasti, mora biti sposobna učinkovito upravljati s svojimi kadrovskimi viri ter izkoristiti polni potencial svojih zaposlenih.

DNLA ekspertni sistemi pomagajo kadrovskim strokovnjakom pri tem procesu, saj omogočajo odkrivanje in razvoj neizkoriščenih potencialov in sposobnosti zaposlenih, ki jih lahko nato razvijejo in usmerijo v smeri ciljev organizacije. S tem lahko organizacija izboljša svoje delovanje, izkoristi svoje vire in postane bolj konkurenčna na trgu, kar poveča možnosti za uspeh in rast.

Nekaj o zgodovini…

Max Planck institute.png

Idejna zasnova orodja za merjenje človeškega potenciala je nastala v poznih 80. letih na Max Planckovem inštitutu pod okriljem Dr. Wolfganga Strasserja in Prof. Dr. Brengelmanna. Ko so svoje znanje in izkušnje dodali še psihologi, kadrovski in IT strokovnjaki, so se »rodili« DNLA strokovni merilni sistemi za človeške vire.

Prve različice programa so upravljale in tržile konzultantske družbe BMC - Bank Management Consultants - specializirana za programske opreme/tehnologije in storitve za banke.

Ko se je rast nadaljevala, se je BMC preoblikoval v SMP - Programsko opremo za upravljanje in osebnostni razvoj ter GMP - Družbo za upravljanje in osebnostni razvoj. Oba sta bila predhodnika današnjega podjetja DNLA GmbH.

Mednarodno partnersko omrežje se je v 90. letih razširilo na Švico, Avstrijo, Združeno kraljestvo, pa tudi na Finsko in Estonijo. Kasneje so se strokovni mreži DNLA pridružili še partnerji v Franciji, na Nizozemskem, v Belgiji in v različnih državah srednje in vzhodne Evrope.

DNLA Expert System - napredno orodje za razvoj kadrov

V poslovnem svetu se danes veliko govori o pomenu razvoja kadrov in nenehnem izobraževanju zaposlenih za doseganje poslovnih ciljev. Vendar pa je pravi izziv določiti, kako najbolje razviti in izboljšati kadre v vašem podjetju. Na srečo obstaja orodje, ki vam lahko pri tem pomaga - DNLA.

DNLA (Discovering Natural Latent Abilities) je napredno orodje za razvoj kadrov, ki ga uporabljajo številna uspešna podjetja po vsem svetu. Ta sistem je sestavljen iz več modulov, ki se lahko uporabljajo samostojno ali v kombinaciji, odvisno od potreb podjetja.

Ena izmed glavnih prednosti DNLA je, da lahko s sistemom ustvarimo nabor ustreznih analiz, poročil, razvojnih načrtov in coaching programov za vsakega zaposlenega posebej. Z DNLA management lahko zelo natančno določimo posameznikove vodstvene sposobnosti, sodelovanje in soglasje ter podjetniško mentaliteto. To nam omogoča, da lahko na podlagi rezultatov sistema ugotovimo, kateri zaposleni imajo največji potencial in kako lahko to izkoristimo za izboljšanje poslovanja podjetja.

Poleg vodstvenih, DNLA meri tudi socialne kompetence zaposlenih. S pomočjo štirih glavnih področij, dinamike doseganja ciljev, medosebnih odnosov, volje do uspeha in odpornosti na stres, ter 17 različnih kompetenc, lahko natančno ocenimo stopnjo razvoja posameznikovih socialnih veščin. To je zelo pomembno, saj so socialne veščine ključne za uspešnost strokovnega delovanja, vodenja ali prodaje.

DNLA je sistem, ki uporablja referenčne vrednosti za ocenjevanje. To pomeni, da ne obstaja en sam abstrakten psihološki model, ki bi določal "optimalni profil". Namesto tega se odgovori udeležencev primerjajo z odgovori velike referenčne skupine, ki obsega približno 50.000 ljudi. Referenčna skupina se vsak kvartal tekočega leta posodobi.

Kljub temu, da je DNLA računalniški sistem, ne nadomešča kadrovskih strokovnjakov. Nasprotno, ta sistem jim nudi podporo pri njihovih vsakodnevnih odločitvah. Poleg tega DNLA v celoti skrbi tudi za varnost osebnih podatkov zaposlenih.

Koristi, ki jih prinaša uporaba DNLA, so očitne. Sistem omogoča, da lahko natančno določimo potencial zaposlenih in kako lahko to izkoristimo za izboljšanje poslovanja podjetja. Z natančno oceno socialnih veščin pa lahko vsak zaposleni izboljša svoje delovanje in posledično pripomore k boljšemu uspehu podjetja.

Raziskave kažejo, da so posamezniki z visokimi socialnimi kompetencami verjetno veliko uspešnejši kot tisti brez razvitih socialnih kompetenc. Razvite kompetence neposredno vplivajo tudi na uspešnost strokovnega delovanja, vodenja ali prodaje.

Vse te koristi DNLA nam pomagajo razumeti, kaj potrebujemo za doseganje ciljev podjetja in kako lahko bolje upravljamo s kadri. Program DNLA nam pomaga pri odločitvah, ki zadevajo kadre in nas naredi uspešnejše v vsakodnevnih poslovnih dejavnostih.

DNLA je orodje, ki ga uporabljajo številna priznana podjetja po vsem svetu za ocenjevanje in razvoj svojih kadrov. Med njimi so velika imena, kot so BoConcept, Siemens, Allianz, Ikea in Bayer, pa tudi druga podjetja v različnih panogah, vključno z bančništvom, proizvodnjo in storitvenimi dejavnostmi. Orodje DNLA se uporablja v več kot 70 državah po svetu in se je izkazalo kot zanesljiv pripomoček pri razvoju vodstvenih sposobnosti, socialnih kompetenc in drugih ključnih lastnosti zaposlenih.

Nekatera od svetovno znanih podjetij, ki razvijajo potencial svojih zaposlenih z DNLA orodjem

Danes smo govorili o tem, kako je nastalo orodje DNLA ter kakšne so njegove prednosti. Več o samih prednostih uporabe orodja DNLA si lahko pogledate na povezavi.

Deli članek