Kako razviti kompetenco samozaupanja?

Roman Klarič
Roman Klarič
pexels-nappy-936128.jpg
DNLA – razvoj socialnih kompetenc / merjeno področje: Samozaupanje

Če hočemo dinamično dosegati svoje cilje je zelo pomembno, da verjamemo vase in svoje sposobnosti. Potreba po zagotavljanju visokega nivoja samozaupanje, še posebej v današnjem dinamičnem in zahtevnem poslovnem okolju, bi moralo biti prioritetno področje razvoja osebne socialne kompetentnosti slehernega izmed nas.

Samozavest je pomembna na vseh področjih našega življenja, še posebej v poslovnem svetu. Okolje nas pogosto presoja ravno po tem ali vemo kaj hočemo, kaj počnemo in v kolikšni meri izražamo skeptičnost v svojih ravnanjih in komunikaciji. Zato si moramo prizadevati, da v vseh poslovnih situacijah, tudi takih, ki niso najbolj prijetne, kažemo pozitivno samopodobo in verjamemo vase. Naša samozavest se manifestira skozi to, da vemo kako je potrebno predstaviti svoje argumente in nas ni strah izraziti svoje lastno mnenje, ne da bi nas pri tem pretirano skrbele ovire. Žal pa v praksi pogosto vidimo, da se pojavljajo izzivi v obliki težav pri izražanju lastnega mnenja ter strahu pred zavrnitvijo ali nestrinjanjem. Osebe s tem izzivom pogosto prepuščajo pobudo drugim. In stvari gredo lahko hitro v napačno smer.

Samozavest pomeni razumevanje in zaupanje v lastne sposobnosti ter zavedanje svoje vrednosti. In to ne glede na to, kaj si mislijo drugi! In ja, samozaupanja se lahko naučimo.

1. Ignorirajte negativen »notranji glas«

Enostavno prepoznajte tisti notranji glas, ki vam govori, da niste dovolj dobri in ga utišajte. Vaše misli o sebi oblikujejo to, kar ste in kako delujete. Ta notranji »negativni« glas nadomestite z glasom, ki vam pove v čem ste dobri in ga okrepite z vašo pozitivno izkušnjo iz preteklosti. Razmislite o tem, kaj vam je všeč na sebi in na kaj ste ponosni. Osrediščite se na pozitivno izkušnjo o sebi, saj na ta način svojo energijo usmerjate v optimistične misli. Enostavno sprejmite to, da je v redu tudi tvegati in izstopite iz cone svojega udobja.

2. Prenehajte stalno misliti na to, kaj si drugi mislijo o vas

Četudi si boste močno prizadevali, da bi svet okoli vas videl samo vaše pozitivne stvari, se bodo našli tisti, ki vam tega ne bodo priznali. Tako deluje naš svet. In bolj kot bomo umetno zakrivali našo nepopolnost, bolj bo opazna. Zato to nima smisla. Vsakdo ima kakšno nepopolnost, a če želimo izboljšati svojo samozavest, jo moramo sprejeti. Ko začnemo ignorirati »nepoštena« mnenja drugih, se veliko lažje osredotočite na napredek. Če se želimo počutiti bolj samozavestni, moramo vedno delati na sebi in svojem osebnostnem ter poslovnem razvoju. Začnite tako, da razmislite o svojih prednostih in slabostih, nato pa si postavite jasne učne cilje, ki vam bodo pomagali izboljšati vaše sposobnosti.

3. Poskrbite zase in svoj izgled

Na prvi pogled se zdi to nepomembno. Pa je res? Razmislite. Če se želimo počutiti bolj samozavestni, moramo delati tudi na svojem zunanjem videzu. Oblecite se situaciji primerno, da se boste počutili čim bolje. Vaša govorica telesa in drža naj bo odprta in samozavestna, vzpostavite očesni stik s sogovornikom ter se izogibajte obrambnemu položaju in videzu. Poiščite čas tudi za redno vadbo in se zdravo prehranjujte. Počnite stvari, ki vas veselijo, uporabljajte sprostitvene tehnike in meditacijo. Vse to vpliva na vaš izgled in posledično na vašo samozavest.

4. Začnite spoznavati samega sebe

Poznavanje samega sebe je bistvenega pomena in temelj za razvoj samozavesti. Gre za sistematično prepoznavanje svojih misli in razumevanje lastnih vedenj. Poslušajte svoje misli in začnite prepoznavati omejitve, ki si jih sami postavljate tako v službi, kot na drugih področjih. Pogosto gre za omejevanje brez pravega razloga. Sistematično odkrijte tista prepričanja o sebi, ki vas omejujejo. Ta prepričanja takoj nadomestite z drugimi, drugačnimi, pozitivnimi. To vam lahko pomaga premagati vse dvome o sebi ter v vaše misli zaseje nekaj pozitivnega, ki s časoma v vas raste in krepi vašo samozavest. Verjemite vase in to naredite takoj.

Danes smo govorili o kompetenci, ki jo DNLA preverja v kategoriji Samozaupanje. S klikom na povezavo Kaj je DNLA Expert System – sistem za merjenje potenciala zaposlenih?, lahko izveste več o samem orodju.

Deli članek