Živeti z večjim entuziazmom je pravi recept za uspeh!

Roman Klarič
Janez Žezlina
Roman Klarič
Janez Žezlina
Gost
entusiasm.jpg
DNLA – razvoj socialnih kompetenc / merjeno področje: Entuziazem

Na delovnem mestu mnogo ljudi ne najde tistega pravega zanosa. Pojavljajo se jim občutki ravnodušja, neodločnosti in otopelosti. S težavo prihajajo v službo in delajo le, ko dobijo navodila. Kako pa je pri vas? Ali pri delu kdaj začutite tisto močno produktivno energijo? Tisto energijo, pri kateri je vse lahkotno in enostavno, ne glede na to, da vlagate veliko časa in energije. Ko enostavno začneš uživati in ti delo ter trud ne predstavlja nikakršne težave. Ko začutite to energijo, enostavno želite narediti stvari najbolje, kar zmorete. Takrat ste polni entuziazma in zanosa.

Entuziazem ali zanos je recept za uspeh v življenju. Nič ni bolj nalezljivega kot entuziazem, ki navdušuje in združuje. Enthousiasmos v grščini dobesedno pomeni - navdihnjen od Boga. Je pogonski motor, ki nam omogoča doseči praktično nemogoče. Je energija, ki omili naše dvome, strahove, negotovosti in obup. Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi pravi, da dosežemo stanje največjega zadovoljstva takrat, ko delamo tisto, kar nas zanima in nas privlači. Takrat, ko delamo z zanosom, smo visoko učinkoviti, uživamo ob delu in smo zelo kreativni in inovativni. V stanju visokega entuziazma v celoti izkoriščamo svoj potencial, saj smo močno motivirani za izvajanje svojih aktivnosti.

Kaj nam jemlje naš entuziazem? Jackson in Csikszentmihalyi sta leta 1999 oblikovala dvodimenzionalni model zanosa. V svoji študiji ugotavljata, da lahko dosežemo stanje zanosa takrat, ko visoko ocenjujemo in zaupamo v svojo sposobnost ter hkrati naloge dojemamo kot izziv. Če svojo sposobnost in strokovnost ocenjujemo nizko, naloge pa doživljamo kot vsiljene in težavne, se hitro znajdemo v stanju anksioznosti. Po drugi strani pa so lahko naše naloge zelo rutinske ter nam ne predstavljajo nobenega izziva in motiva. To pa lahko sproži občutke apatije in dolgočasja. V obeh primerih naš entuziazem skopni kot sneg na vročem soncu.

Kako dosežemo visoko stopnjo osebnega zanosa ali entuziazma? V prvi vrsti moramo poiskati, kaj je tisto, kar nas navdušuje in si to strastno želimo. Kaj so naše »sanje«, ki jim želimo slediti skozi svoje življenjsko popotovanje? In to na obeh polih našega življenja, tako doma kot v službi. Lahko si to zamislimo tudi v obliki osebnega poslanstva. Ko to enkrat zares odkrijemo, bomo lahko svoje delovanje organiziral okoli tega. Nagrada pride v obliki neizmerne energije, ki nas bo vodila k ciljem in nam omogočala, da vztrajamo na tej poti.

Spoznajmo nekaj idej, kako do več življenjskega entuziazma tudi na področjih, kjer nam ga primanjkuje.

1. Pravilno izbirajte vaše jutranje misli

Naše misli nas opredeljujejo. Jutranja misel vam lahko opredeli dan, prav tako kot vam večerna misel pomaga pri njegovi definiciji. Optimistična misel stori, da bo dan svetel in uspešen, pesimistična pa da bo turoben in sama izguba. Naj vas kaj še tako jezi, vstajajte iz postelje z nasmeškom. Že res, da se ne boste smehljali, ker bi bili veseli, a če se prisilite k nasmehu že zjutraj, se vam bo dan končal v smehu. Postali boste veseli, ker se smehljate. Številni poskusi so dokazali, da se človek kmalu začne počutiti tako, kakor kaže njegov obraz. Zatorej pričnite in končajte vsak dan z dobro voljo, nasmejani in polni poguma.

2. Obkrožite se s pravimi ljudmi in počnite prave stvari

Ali poznate rek: »Povejte mi, s kom se družite in povem vam, kdo ste.« Entuziazem je nalezljiv in se seli od človeka, ki ga ima veliko, na drugega, ki se nahaja v njegovi bližini. Zato je pomembno, da se družite s pozitivnimi ljudmi, z ljudmi, ki imajo optimističen pogled na svet, ki znajo konstruktivno in kritično pogledati na izzive sedanjega časa. To vas bo napolnilo z dodatno energijo in vam dalo dodatno motivacijo. Izogibajte se ljudi, ki so vedno negativni in pesimistični. Pravega entuziazma ne boste začutili, če se boste obkrožili z »napačnimi« ljudmi in počeli »napačne stvari«. Takrat v sebi začutimo praznino, frustracijo, utrujenost in jezo. Če več ne čutite strasti pri svojem delu, ste verjetno nekje zašli iz svoje želene »življenjske« smeri. Strast je tisto, kar vas vleče naprej. Le te ne boste mogli doseči s ponavljanjem stvari, ki jih ne marate in vam jemljejo preveč energije. Vnesite nove elemente v svojo delovno rutino, poiščite nove in izzivalne naloge, ki vam bodo všeč. To ne pomeni, da se izognete odgovornosti, temveč gre za popestritev vaše delovne rutine. V vsakem podjetju je veliko različnih projektov, ki jih soustvarjajo različni timi. Če ste pozorni in spremljate dinamiko vašega poslovnega okolja, boste zanesljivo našli tako ekipo in projekt, ki vam bo povrnil entuziazem.

3. Odločite se (da boste nekaj delali drugače)

Za pridobivanje življenjskega entuziazma je pomembno, da v svojem življenju sprejemate odločitve. Nič ni bolj demotivirajoče kot to, da stalno odlašate in se ne morete in ne morete odločiti, kaj boste storili. Zato si zapomnite - pogostokrat je bolje sprejeti slabo odločitev kot pa nikakršno.

Po drugi strani pa lahko do več življenjskega entuziazma pridete tudi na način, da se odločite, da boste nekaj od danes naprej delali drugače. Ne odlašajte, začnite v svoje življenje vnašati spremembe, ki vas vodijo k vašim ciljem in so skladne z vašim poslanstvom. Na ta način boste sprostili svoj kreativni potencial.

4. Ne čakajte na dobro počutje, raje se spravite v akcijo

Kadar se dobro počutite ste tudi bolj uspešni v svojih aktivnostih. Velja pa tudi obratno. Bolje se boste počutili, ko boste začeli z neko aktivnostjo. Kadar smo aktivni, imamo tudi več energije. Samo pomislite, kdaj ste naredili več in kdaj ste se bolje počutili? Takrat, ko ste bili aktivni in ste se povsem vrgli v delovne ali prostočasne aktivnosti, ali takrat, ko niste imeli nič za delati in ste se izgubljali v dolgočasju? Zato ne čakajte na to, da se boste dobro počutili in se boste šele takrat spravili v akcijo. Začnite z aktivnostjo in temu bodo sledila tudi pozitivna občutja, kar bo vašo delovno motivacijo in vnemo še izboljšalo.

5. Kadar potrebujete nov zagon, pokličite nekoga, ki mu zaupate

Ljudje smo socialna bitja in veliko pozitivne energije lahko dobimo tudi od naših prijateljev, sorodnikov, delovnih kolegov in naših mentorjev. Kadar začutite, da vam primanjkuje življenjskega entuziazma, pokličite tistega, ki mu zaupate in veste, da vas bo znal poslušati. Tisto osebo, ki zna pogledati na stvari s pozitivnega kota. Mogoče pa potrebujete samo dobrega poslušalca, ki vas bo znal pozorno poslušati in vam omogočil, da svoja razmišljanja poveste naglas in jih s tem mogoče pogledate na drugačen način. Pogosto pa samo potrebujete nekoga, ki nam bo iskreno povedal resnico, ki jo moramo slišati, kot npr.: »Nehaj se pritoževati, zdrav si in imaš veliko izkušenj ter znanja. Sedaj pa samo začni z akcijo brez pritoževanja, nerganja in stalnega kritiziranja, ter dosegel boš svoje cilje.«

Lista vedenj za razvoj entuziazma:

  • Poslušajte svoje misli in svoje srce, ko izbirate poti v svojem življenjskem popotovanju. Za svoje življenjsko potovanje ne uporabljate »zemljevida« drugih oseb oziroma ga vsaj predhodno uskladite z vašim.

  • V vaših nalogah prepoznajte vrednost, ki jo ustvarjate zase in za druge. To bo vašemu delu dalo smisel.

  • Ne izgubljajte se v nepomembnih podrobnostih. To vam samo jemlje čas in energijo.

  • Ne ustavite se pred prvo oviro. Premagovanje ovir je lahko zelo zanimivo in nam krepi samozavest.

  • Prevzemite tveganje in stopite ven iz svoje cone udobja, ko sledite svojim ciljem.

  • Pri odločitvah (tako osebnih kot poslovnih) naj vas vodi vaše poslanstvo. Uporabljajte ga kot svoj osebni zemljevid življenjskega popotovanja .

  • Uporabljajte svoj neizmerni kreativni potencial in radovedno iščite boljše in inovativne pristope.

  • Iščite stike z ljudmi, ki imajo veliko energije in z njimi delite iste vrednote, želje in/ali imate podobne cilje.

  • Ne prepustite se strahu, stalno izpopolnjujte svojo strokovno kompetentnost.

  • Stalno razmišljajte o svoji prihodnosti, gradite jo korak za korak, in ko dosežete kakšnega od pomembnih uspehov na tej poti, se nagradite sami.

… in ob svojem ustvarjanju in delu prisluhnite tudi glasbi, ki jo imate radi.

Danes smo govorili o kompetenci, ki jo DNLA preverja v kategoriji Entuziazem. Odkrijte svoje prednosti in sprostite svoj potencial z vrhunskimi DNLA orodji

Deli članek