Ne predajte se obupu in (p)ostanite motivirani.

Roman Klarič
Janez Žezlina
Roman Klarič
Janez Žezlina
Gost
delovna motivacija DNLA SC.jpg
DNLA – razvoj socialnih kompetenc / merjeno področje: Motivacija

Če se kdaj pa kdaj znajdete v situaciji, kjer je vaša delovna motivacija na nizki točki, brez skrbi, to se lahko zgodi vsakomur. Včasih se lahko počutite, kot da ste obtičali na mestu, brez volje ali energije. Razlogi za to so lahko raznoliki. Morda se srečujete s težavami na delu ali v osebnem življenju ali pa se soočate z ovirami, ki preprečujejo doseganje vaših ciljev. Ne glede na razlog obstaja več načinov, kako se vrniti na pot uspeha in povečati svojo delovno motivacijo.

Včasih se nam lahko zazdi, da je obupovanje enostavnejša pot, toda vztrajanje in ohranjanje motivacije je ključnega pomena za doseganje osebnih in poslovnih ciljev. V našem današnjem članku bomo raziskovali načine, kako premagati občutke obupa ter (p)ostati močno motiviran in osredotočen na svoje cilje ne glede na ovire na poti.

Kaj so najpogostejši razlogi za nizko motivacijo na delovnem mestu?

Nizka motivacija na delovnem mestu je pogost pojav in izvira iz različnih dejavnikov. Ena glavnih ovir je lahko pomanjkanje jasno določenih ciljev. Ko nismo prepričani, kaj se od nas pričakuje, ali nimamo jasnih smernic v zvezi z našimi nalogami, lahko začutimo izgubo smisla svojega dela. Prav tako lahko pomanjkanje priložnosti za rast in napredovanje vpliva na našo motivacijo. Vsak izmed nas želi vedeti, da obstajajo možnosti za karierne napredke. Ko te priložnosti niso dostopne, se lahko zmanjša naše zanimanje za delo. Slabo vodenje ali pomanjkljiva komunikacija s strani nadrejenih sta še dva pomembna negativna dejavnika. Nejasna navodila, ignoriranje naših mnenj ali pomanjkanje podpore lahko močno vplivajo na našo motivacijo. Pogosto je razlog za nizko stopnjo naše motivacije tudi toksično delovno okolje ali neproduktivna organizacijska kultura. Nenazadnje je pomemben dejavnik tudi pomanjkanje priznanja in nagrad. Le te nam dokazujejo, da je naše delo cenjeno in da so naši prispevki opaženi. Pomanjkanje priznanja ali možnosti za nagrade lahko vodi v nezadovoljstvo in nas demotivira.

Kaj nam prinaša visoka motivacija?

Visoka motivacija prinaša številne koristi, saj krepi osebno zadovoljstvo in uspeh. Če ste bolj motivirani, lahko izzive rešujete z večjim optimizmom in vztrajnostjo, kar povečuje vašo produktivnost in kakovost opravljenega dela. Poleg tega imate, ko ste bolj motivirani, več energije in volje za premagovanje ovir, kar odpira vrata novim priložnostim ter vam omogoča osebno rast in napredovanje v karieri. Visoka motivacija tudi krepi samozavest in notranje zadovoljstvo, kar vpliva na vaše celotno dobro počutje in življenjsko izpolnjenost.

Kako povečati svojo delovno motivacijo?

  • Prvi korak je razumevanje razlogov za svoje trenutno stanje (de)motivacije na delovnem mestu. Identificirajte, kaj vpliva na vašo motivacijo? Ali so to naloge, ki niso izzivalne? Mogoče gre za pomanjkanje priložnosti za osebno rast? Ali pa so povzročitelj interni konflikti v delovnem okolju? Šele ko razumete, kje tičijo težave, lahko zanje poiščete rešitve. Naredite seznam dejavnikov, ki vas demotivirajo, in naredite načrt za njihovo trajno odpravo. Pri tem si lahko pomagate z vašim mentorjem ali sodelavcem, ki mu zaupate.

  • Naredite seznam stvari, ki vas navdihujejo in vas osrečujejo na delovnem mestu. To lahko vključuje naloge, ki vam predstavljajo izziv, projekte, ki vas zanimajo, ali pa sodelovanje s sodelavci, ki vas motivirajo. Ko se počutite demotivirani, se posvetite tem stvarem, da ponovno pridobite svojo energijo na delovnem mestu.

  • Nato nadaljujte s temeljnim vprašanjem: kaj oz. kateri so moji cilji? Postavljanje konkretnih in dosegljivih ciljev je ključnega pomena za ohranjanje motivacije in osredotočenost na pot do uspeha. S strani svojega vodje pridobite jasna pričakovanja ter dosegljive cilje.

  • Ustvarimo občutek nujnosti. To je eden najboljših načinov, da premagamo pasivnost in demotivacijo. Če imamo občutek nujnosti, se bo veliko lažje spraviti k opravilu. In eden od načinov ustvarjanja občutka nujnosti je ta, da določimo rok, kdaj in kaj konkretno bomo začeli.

  • Določimo si, kaj bo naslednja naloga. Pogosto lahko odlašamo z delom (in s tem postanemo nemotivirani), ker ne vemo, kaj je naslednja naloga. Torej poglejmo vse naloge in jim določimo prioritete. Tako bomo vedeli, katera je naslednja, in lažje bomo začeli z delom, ker bomo točno vedeli, kaj moramo narediti.

  • Razdelimo si nalogo na več manjših kosov. Nemotivirani lahko postanemo tudi, če imamo preveč stvari naenkrat. V takih primerih si razdelimo naloge na manjše kose in jih rešujmo enega za enim.

  • Delajmo le eno stvar na enkrat. Morda se samo po sebi zdi očitno, vendar delajmo le eno stvar na enkrat. Če imamo preveč nalog naenkrat, se nam lahko hitro zazdi, da smo preobremenjeni. Zato vedno delajmo le eno nalogo naenkrat, ostale pa med tem odmislimo.

  • Zapisujmo si dosežke. Bolj bomo motivirani, če bomo videli napredek in kaj vse smo že naredili. Eden izmed bolj učinkovitih načinov, da to opazimo, je da spremljamo svoj napredek dnevno. Označimo si, ko zaključimo eno izmed nalog, ker nas to spet napolnjuje z dobro energijo (in spodbuja kreiranje nevrotransmitterja dopamin, ki nas dodatno napolni z energijo za naprej).

  • Spremenite svoj pogled na izzive na delovnem mestu. Namesto da jih vidite kot ovire, jih vzemite kot priložnosti za rast in pridobivanje novih spretnosti. Ključnega pomena je, da vztrajate in se borite kljub težavam. Sposobnost vstajanja po padcu ter nadaljevanje poti je tisto, kar loči uspešne posameznike od tistih, ki se ustavijo ob prvih težavah.

  • Svet se nenehno spreminja, zato je pomembno, da (p)ostanemo agilni in se prilagodimo novim situacijam. Aktivno iskanje priložnosti za učenje in pridobivanje novih veščin nam omogoča, da (p)ostanemo konkurenčni in uspešni v spreminjajočem se okolju.

  • Ne pozabite na aktivno in redno skrb zase. Fizično in čustveno zdravje sta ključna za doseganje ciljev. Redni odmori, zadostna količina spanja, hidracija, uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog so ključni za ohranjanje energije in jasnosti uma na delovnem mestu. Ko ste dobro tudi fizično in čustveno, ste bolj pripravljeni na soočanje z izzivi na delovnem mestu.

  • Izkoristite podporo svojih sodelavcev ali nadrejenih. Pogovarjajte se z njimi, poiščite nasvet(e) ali pa preprosto izmenjajte izkušnje, saj vam lahko njihova podpora (ali pa pogled s strani nekoga, ki ni tako vpleten v vašo situacijo in s tem bolj neobremenjen), pomaga pridobiti nov zagon na delovnem mestu.

  • Nadaljujte s proaktivnim pristopom k delu in k spremembi obstoječega stanja. Namesto da čakate na motivacijo, začnite delovati. Prvi koraki lahko prinesejo tudi prve rezultate, kar bo spodbudilo vašo motivacijo na delovnem mestu (pomembno je »slaviti« male uspehe na vaši poti, saj vam le-te dodajajo prepotrebno energijo za naprej).

  • Pomembno je tudi, da se sprejmete in da se ne obsojate zaradi trenutnega stanja na delovnem mestu. Vsak ima obdobja, ko se lahko počuti manj motiviranega. Sprejmite to kot del delovnega procesa in se osredotočite na korake, ki vas bodo pripeljali nazaj na pravo pot.

  • Ne pozabite na moč pozitivnega razmišljanja tudi v delovnem okolju. Osredotočite se na svoje dosežke, ne na neuspehe, in bodite prijazni do sebe. To bo ustvarilo pozitiven notranji dialog, ki bo spodbudil vašo motivacijo na delovnem mestu.

“Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.” George Bernard Shaw

Ne predajte se obupu. Nikoli.

Mnogi se odločijo za obup, ker se počutijo izgubljene, brez smeri ali načrta. Nikoli ne obupajte! Tudi ko se zdi, da so ovire nepremostljive, obstaja način, da jih preskočite. Če se kdaj znajdete v obupnem položaju, je pomembno, da se zaveste, da imate v sebi ključ do rešitve. Vaši osebni cilji pri tem igrajo pomembno vlogo. Zapišite si jih in jim sledite, tudi če so trenutno izgledi za njihovo doseganje slabi. Začnite z jasnim načrtom. Načrtovanje je ključno. Z jasno postavljenimi koraki boste lažje sledili poti do cilja. Ne izgubljajte se v nepomembnih podrobnostih. Osredotočite se na to, kar je ključno za vaš napredek. Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi, ki vas bodo spodbudili in navdihnili ter verjeli v vaš uspeh. Razumevanje razlike med začasno motivacijo in trajnim navdihom vam bo pomagalo, da ostanete osredotočeni na svoj cilj. Seznanite se z lastno močjo. Vaša notranja moč je ključna za premagovanje težavnih trenutkov. Izzovimo samega sebe. Postavimo si naloge tako, da bodo postale izziv. Ali lahko končam to nalogo? Večina jih lahko, zakaj je ne bi tudi jaz? Določimo si nagrado. Če je korist premaknjena preveč v prihodnost, se lahko zgodi, da motivacija ne bo dovolj močna, . Zato je potrebno narediti nekaj, da si dvignemo motivacijo. To lahko naredimo tako, da si sami določimo neko nagrado, s katero si bomo dvignili motivacijo. To je lahko neka jed, ki jo imamo zelo radi privoščimo si masažo, ogled filma… Pri tem je potrebno, da se na koncu res nagradimo s tistim, kar smo si na začetku obljubili. Včasih je potrebno preveriti in prilagoditi cilje. Ohranjanje jasnosti in namena vam bo pomagalo pri premagovanju ovir. Stalno imejte pred očmi končni cilj, rezultat vaših naporov. Ohranjanje vizije uspeha vam bo pomagalo premagati vsako oviro na vaši poti. Ne glede na trenutne težave na vašem delovnem mestu, ki se vam sedaj zdijo nepremostljive, se spomnite, da imate v sebi moč, da stvari spremenite in nadaljujete proti zastavljenim osebnim ciljem. Nikoli ne izgubite vere vase in v svoje cilje, saj ste sposobni več, kot si mislite!

Danes smo govorili o kompetenci, ki jo DNLA preverja v kategoriji Delovna motivacija. Odkrijte svoje prednosti in sprostite svoj potencial z vrhunskimi DNLA orodji.

Deli članek